Potpisivanjem Ugovora o javno-privatnom partnerstvu između Grada Čabra i Društva posebne namjene, osnovanog od strane privatnog partnera (“Orkan energija” d.o.o. Medulin i “Casa Vita” Gmbh, Hannover), jučer je u Čabru napravljen veliki korak ka realizaciji investicijskog projekta “Dom za starije i nemoćne osobe Gerovo”, jednog od prvih ugovorenih modela javno-privatnog partnerstva ove vrste u Hrvatskoj. Ukupna vrijednost investicije iznosi 2,5 milijuna eura pri čemu privatni partner osigurava 2,1 milijuna eura za izvođenje radova i dobavu opreme, a preostalih 400.000 kuna obveze su javnog partnera i vezane uz vrijednost zemljišta, pripremu projekta i infrastrukture (pristupna prometnica, voda, struja, telefon…). Ugovorom je određeno kako je privatni partner dužan u roku od 30 mjeseci izgraditi objekt Doma, a ima ga pravo koristiti 25 godina od trenutka dobivanja uporabne dozvole za građevinu.

Drugim riječima, budu li se poštivale odredbe ugovora i bude li sve išlo po planu, u Gerovu će najkasanije 2016. godine s radom početi Dom za starije i nemoćne osobe koji će moći primiti 90 korisnika i u kojem će biti zaposleno 43 djelatnika. Aktivnosti vezane uz ovaj projekt počele su još 2009. godine, istaknuo je predstavljajući projekt i ugovor tajnik Grada Čabra Zvonimir Lipovac, istaknuvši kako sudjelovanjem u projektu ovog javno-privatnog partnerstva Grad Čabar unaprijeđuje socijalnu i zdravstvenu skrb starijih i nemoćnih osoba, a po isteku ugovora izgrađena zgrada bit će iznova u vlasništvu Grada Čabra. Dom će biti izgrađen u Gerovu na zemljištu površine 28.620 kvadratnih metara, a njegovi korisnici imat će, između ostalog, osigurane usluge stanovanja i prehrane, psihosocijalne rehabilitacije, rehabilitacije funkcionalno onesposobljenih i invalidnih osoba, ali i izvaninstuticionalne skrbi (pomoć i njega u kući, razni programi za starije ljude) kao i mogućnost smještaja za osobe oboljele d Alzhaimerove bolesti i drugih oblika demencije, rekao je Lipovac.
Gradonačelnik Čabra Željko Erent podsjetio je kako je ideja o izgradnji objekta ovakve vrste na području Čabra zaživjela još prije dva desetljeća i to ponajprije stoga što broj starijih ljudi na ovom području raste iz godine u godinu pa ih je, primjerice, od ukupnog broja stanovništva sada čak 40 posto! “Zbog toga je izgradnja ovog Doma nužnost i dug prema ljudima koji su dali veliki doprinos ovom kraju. No, istodobno to je i svojevrsni strateški projekt kojim razbijamo monolitnost oslanjanja na zapošljavanje u privredi i otvaramo nove mogućnosti, pogotovo za žensku radnu snagu s našeg područja. U svojoj temeljnoj fazi projekt osigurava posao za četrdesetak ljudi, a nadamo se da će njemačkom investitoru biti u interesu da što prije krene u širenje posla i izgradnju tzv. senior parka što bi povećalo i kapacitete broja korisnika i broj uposlenih”, rekao je Erent. A da za to postoje mogućnosti potvrdio je u svom obraćanju okupljenima Christoph Marenholz-Nolde, predstavnik njemačke tvrtke “Casa Vita”.
“Naše poduzeće u Hanoveru uspješno se bavi ovim i nizom drugih poslova, a vrlo smo zadvoljni što smo među prvima koji u Hrvatskoj ulažu u ovaj posao. Naišli smo na vrlo kvalitetnu suradnju i razumijevanje na svim razinama pa osobno vjerujem da će posao ići kvalitetno te da ćemo relativno brzo proširiti i povećati našu uslugu te samim time i udvostručiti broj uposlenih. Gorski kotar nam nije nepoznanica i ovdje već ulažemo na nekim drugim područjima, a želja nam je činiti to i dalje”, rekao je Marenholz-Nolde. Svoje zadovoljstvo potpisivanjem ugovora izrazio je i Mario Turković, direktor Sektora za odobravanje i s praćenje projekata javno-privatnog partnerstva iz Agencije za javno-privatno partnerstvo Republike Hrvatske: “Ponosan sam što svjedočim potpisivanju jednog od prvih projekata ove vrste kojeg je Agencija dozvolila. Ovo je kraj jednog i početak drugog posla koji će, vjerujem, biti realiziran uz kvalitetnu suradnju obje strane pa se nadam da ćemo se za tridesetak mjeseci opet naći i to na otvaranju izgrađenog objekta Doma za starije i nemoćne osobe Gerovo”, rekao je.Turković.

M. KRMPOTIĆ