GK1193 (Large)Ulazak Hrvatske u Europsku uniju Gorani su obilježavali i jučer, a zadnji koji su to učinili bili su predstavnici Grada Čabra koji su na sada već bivšem graničnom prijelazu Prezid – Babno Polje organizirali susret čelnika, policijskih postaja, vatrogasaca, lovačkih udruga i predstavnika društvenog života Grada Čabra i susjedne slovenske Občine Loška dolina. Čabrani su svoj susret sa susjedima iz Slovenije namjerno planirali kao zadnji i to stoga kako bi još jače istaknuli činjenicu da su upravo oni bili – prvi! Naime, pred punih dvadeset godina, dakle danas već pomalo daleke 1993. godine prvi su se put, nedugo po osamostaljenju Hrvatske i Slovenije i to u uvjetima kada je Hrvatska još bila u ratu, na ovom graničnom prijelazu susreli predstavnici Čabra i Loške doline. Bio je to prvi susret takve vrste Hrvata i Slovenaca na području Gorskog kotara – možda i cijele Hrvatske – a tradicija je potom nastavljena punih dvadeset godina, sve do jučerašnjeg susreta kojeg su sa hrvatske strane predvodili novoizabrani čabarski gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel, a sa slovenske strane čelni čovjek Občine Laška dolina župan Janez Komidar.
GK1191 (Large)Jučerašnji je susret ipak bio po mnogočemu poseban i to ne samo stoga što se prvi put realizirao na prostoru “brez meje” (bez granice) i što su se prvi put sreli predstavnici dvije EU članice, već i stoga što se, za razliku od dosadašnjih susreta koji su se uvijek odvijali uoči Nove godine, ovog puta dogodio 1. srpnja, prvog dana nazočnosti Hrvatske u Europskoj uniji. No, ono što je ostalo isto i što se moglo čuti, vidjeti i osjetiti na svakom koraku je prijateljstvo, simpatija, radost i spremnost na suradnju – dakle sve ono što je stoljećima krasilo ljude ovog kraja, kako Slovence, tako i Hrvate.
GK1192 (Large)“Granica je na ovom području ipak svima nama bila smetnja i ipak je u protekla dva desetljeća razdvojila ljude ovog kraja pa sada, logično, očekujemo povratak starih dobrih vremena i jačanje suradnje na svim poljima, a već sada nam je jasno da će svim privrednicima s područja Grada Čabra biti puno lakše pri izvozu svojih proizvoda, a vjerujem, da će sada i slovenski privrednici naći više interesa za ukaganje i rad na nađem području.”, rekao je pozdravljajući svog slovenskog kolegu Komidara gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel. Naglasivši kako se veze ljudi ovog kraja vide u brojnim mješovitim brakovima i činjenici da mnogi Hrvari rade na slovenskoj strani, Komidar je napomenuo kako će ukidanje granice najprije korist donijeti svima onima koji su svakodnevno prelazili “meju” i morali izvršavati niz birokratskih odredbi: “Sada toga više neće biti, a mogućnost daljnje suradnje vidim ponajprije na području razvoja društvenog života i ekoloških djelatnosti jer  tu, s jedne strane, imamo već desetljećima uspješnu suradnju vatrogasaca i lovaca, a s druge strane živimo u zemljopisno istom području i puno zajedno možemo učiniti na zaštiti voda i svim sličnim ekološkim projektima.” rekao je Komidar koji, kao i njegov kolega Rajšel, još nije znao reći hoće li se ovi tradicionalni susreti Čabra i Loške doline nastaviti u srcu ljeta ili uoči Nove godine ili će, možda, biti održavani u oba termina! Uostalom, zašto ne! Sad kad granice više nema, sve je lakše!

Autor: Marinko KRMPOTIĆ