IMG_0019ČABAR – Tijekom  trajanja ovogodišnje, devete po redu,  ljetne škole stvaralaštva pod nazivom “Šumom šume čabarske šume” djeca i mladi iz Rijeke, Zagreba, Petrinje, Novigrada, Varaždina i susjedne Republike Slovenije svoje su interese mogla produbiti i razviti sudjelujući u brojnim aktivnostima, opredjeljujući se pri tome prema vlastitim sklonostima. Kako smo saznali u razgovoru s prof. Ksenijom Petelin, predsjednicom Udruge za promicanje kvalitete življenja “Svoj”, koja je u suradnji s Osnovnom školom “Petar Zrinski” Čabar, Pastoralnim centrom “Dom Marije Pomoćnice” u Čabru i Srednjom školom “Vladimir Nazor” Čabar, a uz financijsku potporu grada Čabra organizirala kvalitetni boravak djece i njihovo sudjelovanje u pojedinim radionicama.
IMG_0172Kroz pojedine radionice djeca su otkrila sebe i svoje interese. Tako su u  dramsko-scenskoj radionici  i radionici “Dodirni šumu”, koje je vodila učiteljica Sanda Erent, izrađivali stabla od perlica, drvene igračke radili su pod nadzorom  časne sestre Maje Marije Dolenec, stvarali su slike od recikliranog papira vođeni časnom sestrom Dragicom Devčić,  sudjelovali su u debati pod nazivom “Dobro je živjeti blizu šume” koju je vodila Marina Žagar, oslikavali su majice motivima iz šume predvođeni učiteljicom Sanjom Janeš, uživali su u radionici kuhanja i spravljajući ukusne obroke za sve sudionike vođeni učiteljicom Maricom Keča, upoznavali su ljekovito bilje i neposredno nakon toga kuhali čaj usmjeravani učiteljicom Silvanom Šebalj-Mačkić, izrađivali su zmajeve vođeni učiteljem Radoslavom Keča te slike povezane motivom šume vođeni studenticom Dianom Pintar i konačno, i sudjelovali u  novinarskoj radionici budno prateći sva događanja predvođeni Krešimirom Frankovićem i Markom Stojanovićem. Posebni gosti ovogodišnje Škole stvaralaštva bili su Zlatko Pochobradsky koji je poticao djecu na zapažanje neobičnih oblika u šumi koji uz malo kreativnosti i dosta upornosti mogu postati unikatni ukrasni i uporabni predmeti te Pero Lautar koji je upoznao  sudionike radionica s različitim vrstama drveća, njihovom bojom, tvrdoćom i teksturom, a pokazao je i vrlo domišljate drvene predmete. Osobitu čast sudionicima 9. ljetne škole stvaralaštva ukazali su mons. Juraj Jezerinac i svećenik Josip Stanić koji su svojim dolaskom u Runc uveličali “školu” i svetom Misom nadahnuli djecu i mlade. Poseban doprinos cjelokupnoj školi stvaralaštva dali su mladi animatori Krešo Frankić, Marko Stojanović, Barbara Mirković, Andreja Žiher, Diana Pintar i Sara Bilen koji su svojim radom unosili radost i brinuli se za zabavne aktivnosti djece.
9. ljetna škola stvaralaštva završila je svečanošću održanom u Runcu uz dodjelu zahvalnica svima koji su dali doprinos radu škole. Svi povezani temom šume promatranom na različite načine proveli su nezaboravnih tjedan dana uz želju da baklja stvaralaštva bude upaljena i sljedeće godine po deseti put. Tjedan dana provedenog u zajedničkom istraživanju, kreiranju i druženju, sve povezano temom šume, bilo je još jedno neponovljivo iskustvo za djecu i voditelje radionica.

Željko Malnar