IMGP2357LIVIDRAGA ” Dolina Lividrage podno velebnog Risnjaka, proteklih je dana bila mjesto održavanja konjičkog natjecanja ” 5. kola Croatia cupa u daljinskom jahanju , u kategorijama CEN 1*, B i A, uz sudjelovanje  natjecatelja iz klubova širom Hrvatske. Natjecanje se odvijalo na stazama dužine 84 km, 64 km, odnosno 40 km, u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. Kao vrsni organizator pokazao se je Konjički klub “Magušar” iz Tršća, a za sve članove Kluba bilo je dosta posla, a za što su na kraju dobili i zaslužena priznanja od strane svih sudionika. Članovi KK “Magušar” posebno su zahvalni članovima Društva za šport i rekreaciju “Gorači”, Kulturno umjetničkoj udruzi “Kontra kiča”, Motu klubu “Goranski vukovi” Čabar te svima ostalima koji su svojim doprinosom omogućili odvijanje ovog natjecanja.  Samo  natjecanje  pripomogli su brojni sponzori:  Grad Čabar, Hrvatske šume-Šumarija Gerovo,  Erste bank d.d., Toni Trade iz Makovog Hriba, Equiplanet iz Italije i Turistička zajednica grada Čabra. A tijek natjecanja pratilo je Sudačko vijeće u sastavu Smiljka Selanec i Vanda Maršanič, tehnički delegat Zlatko Kramarić, glavni steward Jozef Markić i Veterinarsko vijeće u sastavu Nika Brkljača Bottegaro, Goran Csik i Ivica Žagar.
Nakon dolaska i okupljanja u Lividragi prisutnima se obratio Bojan Lipovac koji je prigodnim riječima istaknuo ljepotu okoliša u kojem se ovo natjecanje odvijalo, zatim značaj razvijanja konjičkog sporta i održavanja tradicionalnih natjecanja, ali i potrebu da se i dalje poradi na omasovljavanju ovog zbilja zanimljivog natjecanja. Okolica Lividrage, bezbrojne staze i putevi pokazali su se idealnima za odvijanje ovakvih ali i sličnih natjecanja, a domaćini su se svojski pobrinuli da sve protekne u najboljem redu, pri čemu nisu žalili ni truda ni vremena da svima ugode i da stvore normalne uvjete za odvijanje natjecanja. Start prve utrke na 84 km uslijedio je u 5,35 sati, druge na 64 km u 7,00 sati i treće na 40 km u 8,00 sati, a isto je  potrajalo tijekom cijelog dana.
IMGP2412Nakon sumiranja postignutih rezultata proglašeni su najuspješniji natjecatelji. U utakmici A ” 40 km, najbolja je kod juniora bila Nika Družeta s grlom 21 Nik iz Konjičkog kluba Manjadvorci iz Manjadvoraca, dok je kod seniora najbolja bila njezina klupska kolegica Una Carbone s grlom 20 Napoleon. U utakmici B ” 64 km kod juniora prvo je mjesto pripalo Lauri Šapić i grlu 468 Zafro iz Konjičkog kluba Špar iz Bjelovara, dok  je kod seniora  prvi   bio Marin Samardžić i grlo Havas iz Konjičkog kluba Ramarin iz Garčina.  Na najzahtjevnijoj utakmici CEN 1* ” 84 km kod juniora najbolja je bila Ana Lučić s konjem Peren Li iz Konjičkog kluba Manjadvorci, a kod seniora Iva Lipovac iz Konjičkog kluba “Magušar” iz Tršća s konjem Thor.  Nagrade najuspješnijima podijelili su: zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Leo Jelenc, predsjednik KK “Magušar”  Bojan Lipovac te članovi sudačkog vijeća. Na kraju vrijedi spomenuti da je Iva Lipovac, natjecateljka Konjičkog kluba “Magušar” iz Tršća s grlom Thor, osvajanjem prvog mjesta u Lividragi, nastavila koračati putevima uspjeha te je ovom pobjedom učvrstila vodeću poziciju u ukupnom poretku za Croatia cup u daljinskom jahanju za 2013. godinu.
Utakmice konjičkog natjecanja u Lividragi  pokazale su da u ovoj sredini ima kvalitetnih sadržaja za održavanje različitih natjecatelja, da postoje i vrsni organizatori ali i sponzori spremni da pripomognu u organiziranju natjecanja jer se time na najbolji način doprinosi promidžbi ove sredine i njezinih ljepota.

Željko Malnar