DSC03234LIVIDRAGA ” “Izuzetna mi je čast što vas mogu pozdraviti u ime Hrvatskih šuma i delničke podružnice, kao jednog od pokrovitelja ove manifestacije” rekao je Srećko Petranović, voditelj Uprave šuma Podružnica Delnice, obraćajući se u ime domaćina okupljenima u Lividragi, prigodom  svečanosti obilježavanja Dana drvara i šumara grada Čabra, blagdana Majke Božje Snježne, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, te nastavio: “Osamnaesti puta za redom okupili smo se ovdje u prekrasnoj dolini Lividrage da bi obilježili znakovite datume važne za našu domovinu Hrvatsku, ali i za naš Gorski kotar. Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja blagdan je kojim slavimo nezavisnost i slobodu Lijepe naše. I ovom prigodom zahvalni smo svima onima koji su dali svoj život da bi mi u svojoj domovini sretnije i ljepše živjeli. A za nas šumare i drvare jednako je važno obilježavanje Dana drvara i šumara. Na današnji dan obilježavamo višestoljetnu tradiciju bavljenja ovim djelatnostima na području Gorskog kotara. Goranski čovjek oduvijek je živio sa šumom i od šume, a prerađujući drvo osiguravao je egzistenciju sebi i svojoj obitelji. Tako je oduvijek bilo i ostalo do današnjeg dana. Treba naglasiti da se šumarstvo i drvna industrija međusobno nadopunjavaju i kao jedna djelatnost ne mogu funkcionirati jedni bez drugih, i tako je to već stoljećima. No moram, na žalost, na ovom mjestu istaknuti da je taj sklad u posljednjih nekoliko desetljeća ozbiljno narušavan.  Propadanje nekada moćne drvne industrije Gorskog kotara, gubljenje tisuća radnih mjesta u drvnoj industriji, odrazilo se i na poslovanje šumarstva, a posljedice se i danas osjećaju. No unatoč svim poteškoćama koje su nas zadesile, šumari i drvari Gorskog kotara i dalje izvrsno surađuju. Nadajmo se, kada dođu bolja vremena, da će ta suradnja polučiti još bolje rezultate, otvoriti nova radna mjesta te vratiti nadu u bolji život žiteljima ovog kraja”.  Potom je prigodne riječi prisutnima uputio, u ime Grada Čabra, gradonačelnik Kristijan Rajšel poželivši svima da se ugodno osjećaju u ovom sredini.
Na platou ispred zavjetne kapelice Majke Božje Snježne, okupio se  se zavidan broj vjernika i gostiju a među njima bili su rektor katedrale svetog Vida u Rijeci i počasni građanin Grada Čabra mons. Ivoslav Linić, gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel, zamjenica gradonačelnika Vesna Kovač, predsjednik Gradskog vijeća grada Čabra dr. Josip Malnar, predsjednik Uprave “Finvest corpa” Čabar Željko Erent, Marijan Filipović, predsjednik Nadzornog odbora “Finvest corpa” Čabar, Srećko Petranović, voditelj Uprave šuma Podružnica Delnice sa suradnicima, Berislav Tulić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poduzetništvo Primorsko-goranske županije,  Zdravko Tomac, vijećnik u Županijskoj skupštini, kao i brojni gospodarstvenici ovog kraja, predstavnici gradskih i županijskih institucija i ustanova te predstavnici medija.
Svečano obilježavanja prigodnih blagdana u pitomoj dolini Lividrage, podno goranske ljepotice Risnjaka, u prekrasnoj prirodi i pozitivnom ozračju, započelo je misnim slavljem koje je predvodio mons. Stanko Kovačić, delnički župnik i dekan, uz sudjelovanje mons. Ivoslava Linića, vl. Vjekoslava Kovača i domaćeg župnika Ivana Trohe te mješovitog pjevačkog zbora gerovske župe. Akcent u svojoj propovjedi mons. Kovačić stavio je na vjeru od koje ćemo živjeti i prepoznati se, ali i život dostojan čovjeka. Istaknuo je da je ova misa  posvećena ne samo Mariji Nebeskoj već i svim braniteljima i sudionicima Domovinskog rata i njihovom iskazanom junaštvu u borbi za slobodu naše domovine, šumarima i drvarima Gorskog kotara ali i svima onima koji su vezani uz ovu prelijepu dolinu Lividrage.
DSC03248Nakon završetka sv. mise i prigodnih govora domaćina na prostoru podno Lovačkog doma Lividraga zasvirali su svirači na heligonkama,  prikazani su i neki od starih običaja i zanata, a tu su bili i  brojni štandovi s jelima i pićima, bižuterijom ali i ponudom domaćih samoukih stvaratelja. Za kvalitetnu organizaciju druženja u Lividragi zaslužni su “Finvest corp” d.d. Čabar, “Hrvatske šume” Uprava šuma podružnica Delnice, Šumarija Gerovo, Grad Čabar i Turistička zajednica grada Čabra.
Uoči svečanosti u Lividragi delegacija u sastavu  Kristijan Rajšel, Gregor Tušek i Ivan Kvesić položila je cvijeće i upalila svijeću na spomenik hrvatskim braniteljima u središtu Čabra.

Željko Malnar