Dana, 28. rujna 2013. godine oko 10,00 sati zaprimljena je dojava da na parkiralištu kod trgovine Konzum u Tršću istječe mješavina mazuta i lož ulja s vodom, odmah je obaviještena PU Čabar te je na mjesto incidenta stigla policijska patrola.
Od 10,15 sati zatvorena je voda te o puknuću cijevi i istjecanju mazuta obaviješteni su gradonačelnik Grada Čabra te zamjenica gradonačelnika i ujedno predsjednica Stožera za krizne situacije, ujedno je obaviješten Centar za obavješćivanje Rijeka.
Pozvani su vatrogasci DVD-a Tršće koji su odmah stigli na mjesto zagađenja. Pozvana je viša inspektorica za vode te predstavnica Hrvatskih voda, ujedno su obaviješteni IND-EKO. Prvu sanaciju na koritu Tršćanke obavili su pripadnici DVD-a Tršće, koji su zbrinuli preko 1 000 litara onečišćenja, a cisterna obrta Juranić iz Delnica izvukla je u prvom dijelu 5 m3 onečišćenja, s brzom reakcijom spriječeno je otjecanje u podnožje vodotoka. Daljnju sanaciju preuzela je ovlaštena tvrtka IND-EKO iz Rijeke.

Zavod za javno zdravstvo uzeo je uzorke 30. rujna, 01. te 03. listopada 2013.g. na području izvorišta rijeke Čabranke, Paklenskog jarka i potoka u blizini benzinske pumpe Čabar. Prema dosadašnjem izvješću prva dva uzorka su bila negativna, što znači da izvorišta nisu zagađena.

KD Čabranka d.o.o. Čabar obavještava pučanstvo grada Čabra da je vodovodni sustav zatvorenog tipa te da prodor koji je nastao temeljem navedenog incidenta nije mogao utjecati na kvalitetu vode za piće, koja se redovito provjerava, a ujedno su poduzete sve radnje da se rizik u potpunosti eliminira. Kontrola izvorišta i vodotoka vršiti će se do daljnjega.

Netočni su podaci i insinuacije pojedinaca koji se ne razumiju u sustav javne vodoopskrbe te molimo građanstvo da ne vjeruje njihovim dezinformacijama.

Komunalno društvo
“Čabranka” d.o.o.
Direktor Leonard Vesel

Za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju.

Izvješće o iznenadnom onečišćenju vode u Tršću