Koncert_1U organizaciji Hrvatske glazbene unije, Primorsko-goranske županije i Grada Čabra, u nedjelju je, 21. lipnja, u župnoj crkvi sv. Vida, obilježen Svjetski dan glazbe. Uključivši se u  projekt “Umrežimo se glazbom”,  svojim je nastupom sve nazočne počastio poznati gitarist Damir Halilić Hal.
Vjernici su, nakon misnog slavlja, sa zadovoljstvom pratili virtuozne zvukove koje je Hal izveo na tri različite gitare, a neki od njih i osobno su se iskušali u sviranju na tim vrijednim instrumentima.
Koncert_221. lipnja glazbenici amateri, ali i profesionalci, besplatno nastupaju na javnim gradskim površinama podsjećajući na važnost glazbe u svakodnevnome životu, organiziraju se besplatni koncerti i radionice s ciljem popularizacije glazbene kulture i sviranja instrumenata među mladima (i onima koji se tako osjećaju). Toga dana glazbenici amateri i profesionalci nastupaju očekujući što veći broj ljudi, pa se njihovi besplatni nastupi i koncerti organiziraju na gradskim trgovima, ulicama, crkvama, ali i javnim prostorima poput muzeja, kolodvora i slično .
Još 1976. godine, američkome glazbeniku Joelu Cohenu, tada zaposlenome na jednom francuskom radiju, pala je na pamet ideja o slavljenju glazbe kao takve, te je predložio da se jedna takva cjelodnevna manifestacija održi na dan ljetnoga solsticija. Bivši francuski ministar kulture Jack Lang prihvatio je ideju 1981., a već godinu dana kasnije Svjetski je dan glazbe zaživio najprije u Francuskoj, no vremenom se proširio i na Belgiju, Njemačku, Švicarsku, Indiju, Pakistan i druge zemlje.
Od 2005. godine manifestacija je   međunarodnog karaktera, pa se diljem svijeta u više od sto zemalja (uključujući i Hrvatsku) organiziraju okupljanja  glazbenika. Na koncertima se susreće amaterska glazbena scena s profesionalnom, ali i različiti glazbeni stilovi: rock, jazz, klasična glazba, DJ-evi i ostalo, pleše se, pjeva i zabavlja.
Damir Halilić Hal objavio je pet albuma od kojih je posljednji nazvan Mare Nostrum snimljen u Londonu tijekom rujna 2012. godine, a pjesma Mare Nostrum posebno je oduševila nazočne u župnoj crkvi u Prezidu.
Nakon tri nominacije za diskografsku nagradu  Porin 2014 Damir Halilić Hal osvaja prestižnu nagradu u kategoriji glazbe za film, televiziju i kazalište Sve tri nominacije temelje se na Halovom prošlogodišnjem uratku.
Hal je snimio album uz pomoć producenta B.J. Colea (koji je surađivao s imenima kao što su Elton John, R.E.M., Depeche Mode, Roger Waters, Björk, David Gilmour, The Stranglers, Cat Stevens, Joan Armatrading, The Verve, Sting, Marc Bolan) i tonskog snimatelja Stevea Honesta (surađivao s izvođačima kao što su Ry Cooder, Oasis, Uriah Heep, Ritchie Blackmore, Dave Stewart, Culture Club), što je za Hala bilo izuzetno iskustvo.
Halov multimedijalni ciklus koncerata nazvan Moć gitare po riječima struke jedan je od najinovativnijih glazbenih projekata u svojoj kategoriji. Riječ je o alternativnom konceptu solističkog nastupa multimedijalnog karaktera. Originalnost odnosno vrijednost projekta potvrđuju i vrhunski svjetski glazbenici u svojim komentarima i preporukama, a u što su se mogli uvjeriti i zadovoljni posjetitelju u nedjelju u Prezidu.