PREDSJEDNICA RH POSJETILA GRAD ČABAR

10342609. studenog 2016. godine Čabar je posjetila predsjednica Republike Hrvatske gđa. Kolinda Grabar-Kitarović. Ispred dvorca Zrinskih dočekali su je i pozdravili se s njom naši sugrađani, a posebno oduševljeni njezinim dolaskom i mogućnošću da se pozdrave s predsjednicom i razmjene par riječi  bili su učenici osnovne i srednje škole te polaznici dječjeg vrtića Čabar.
100945100747U prostorijama gradske uprave predsjednicu su ugostili gradonačelnik Kristijan Rajšel, predsjednik Gradskog vijeća Josip Malnar, zamjenica gradonačelnika Vesna Kovač te pročelnica JUO Ivana Lakota. Uz Grabar-Kitarović sa članovima njenog najužeg tima, kratkom sastanku nazočili su i ministar poljoprivrede i šumarstva Tomislav Tolušić sa suradnicima , Petar Mamula zamjenik župana Primorsko-goranske županije te saborska zastupnica Majda Burić.
103536Predsjednica je u razgovoru sa gradonačelnikom Čabra istaknula zabrinutost odgovorima srednjoškolaca o želji da život nastave izvan čabarskog područja, činjenicom da nam razredi broje svega par učenika, dječji vrtić pohađa 15-ak djece. Pokazala je i zanimanje za gospodarske prilike, stanje u šumarstvu i drvnoj industriji. Odgovaravši na pitanja predsjednice gradonačelnik Rajšel je prenio zamolbu za pružanjem pomoći u iznalaženju zakonskog rješenja koji bi potakli razvoj ruralnih i brdskih krajeva te nužne potrebe korekcije načina izračuna indexa razvijenosti koji Čabar svrstava u vrlo razvijene gradove RH. Istaknuo je teške uvjete u kojima živi ovdašnje stanovništvo i s kojima se susreću gospodarstvenici te druge probleme čabarskog kraja, na žalost ograničen kratkim vremenom koji je protokol predsjednice predvidio za boravak u Čabru.
Predsjednica je nastavila obilazak Grada Čabra zaustavivši se u šumariji Gerovo gdje su je , uz domaćina Josipa Malnara, dočekali upravitelji šumarija Prezid i Tršće: Marijan Malnar i Zdravko Turk, predsjednik Udruge privatnih šumovlasnika Čabar, Siniša Lakota i predstavnik Savjetodavne službe, Goran Šoštarić. Bila je to prilika upoznati visoko izaslanstvo s problemima šumarstva, a osobit naglasak stavljen je na suzbijanje potkornjaka, elementarnu nepogodu te Naredbu koju je ministar poljoprivrede i šumarstva potpisao ovaj tjedan, a kojom je regulirano rješavanje potkornjaka na privatnim parcelama nepoznatih ili nesavjesnih vlasnika.
Gradu Čabru bila je osobita čast ugostiti predsjednicu Republike Hrvatske sa suradnicima i vjerujemo da će dužnošću koju obnaša pokušati utjecati na odluke koje čabarski kraj, ali i cijeli Gorski kotar željno iščekuje i zaslužuje, a to je status brdskog područja tretiran po geografskim, demografskim i financijskim specifičnostima.