U povodu 74. obljetnice oslobođenja interniraca koncentracijskog logora talijanskih fašista u Kamporu, jučer je na spomen groblju žrtvama logora održana komemorativna svečanost. Uz obelisk u središnjem dijelu spomen groblja vijence su položile brojne delegacije te predstavnici udruga antifašista i udruga proizašlih iz Domovinskog rata.
U ime Grada Čabra i UABA Čabar u znak poštovanja prema svim poginulim s područja grada Čabra, komemoraciji je nazočio gradonačelnik Kristijan Rajšel.
U koncentracijskim logoru nalazilo se približno 15.000 zatočenika, i to uglavnom Slovenaca i Hrvata iz Gorskog kotara te Židova. Od gladi i teških uvjeta života, posebice u zimskom i ljetnom razdoblju umrlo je više od 4000 ljudi (od kojih je imenom i prezimenom poznato tek 1490), uključujući više od 150 djece ispod 15 godina. Prema podacima koje na mlađe naraštaje prenose što iz vlastitog iskustva, a što iz pronađene dokumentacije, 800 osoba umrlo je pri kasnijem transportu u druge koncentracijske logore u Italiji, kao primjerice u Koncentracijski logor Gonars i Padovu.

Komemoracija se tradicionalno u ovo vrijeme održava svake godine, a istoj radovno nazoče predstavnici izvršne vlasti ili Gradskog vijeća u suradnji sa UABA grada Čabra.