Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na spomen obilježjima u Čabru i Malom Lugu, 12. rujna započelo je svečano obilježavanje Dana grada Čabra. Počast svim poginulim internircima i braniteljima na spomen obilježju u Čabru dali su gradonačelnik Kristijan Rajšel, zamjenica gradonačelnika Ivana Lakota i predsjednica Gradskog vijeća Vazma Malnar. Delegaciju koja je obišla spomen obilježje u Malom Lugu predvodila je zamjenica predsjednice Gradskog vijeća Vesna Kovač, a s njom su počast dali Antonio Milošević, vijećnik Gradskog vijeća grada Čabra i Dragutin Vrus u ime UABA grada Čabra.

U 13,00 sati u prostoru Područne škole Gerovo započela je svečana sjednica Gradskog vijeća grada Čabra. Svečanost obilježavanja Dana Grada svojim su prisustvom uveličali župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, predsjednik Županijske skupštine PGŽ Erik Fabijanić, pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić, gradski vijećnici, predstavnici pobratimljenih gradova i općina, gradonačelnici i načelnici iz područja Gorskog kotara, predstavnici javnih ustanova i poduzeća, crkvene zajednice, mjesnih odbora te poduzetnika s područja grada Čabra.
U obraćanju skupu predsjednica Gradskog vijeća Vazma Malnar podsjetila je okupljene goste zbog čega Čabar slavi 12. rujna kao Dan svojega grada, pozdravila nazočne uzvanike te se potom osvrnula na položaj grada Čabra u široj zajednici i probleme s kojima se građani Čabra svakodnevno susreću.
O sadašnjem trenutku Čabra govorio je gradonačelnik Kristijan Rajšel. Kratkim pregledom događanja u proteklih 365 dana osvrnuo se na postignuća Grada i gradske uprave. Usprkos i dalje vrlo lošoj financijskoj situaciji, izvršeni su mnogobrojni građevinski radovi od kojih su u Gradu, sasvim sigurno, najponosniji na skorašnji završetak uređenja mjesta Gerovo. Gradonačelnik Rajšel istaknuo je i vrlo dobru suradnju sa Hrvatskim cestama koje su također ove godine rekonstruirale zavidnu kilometražu na dionici državne ceste D32, zahvalio je na suradnji i Hrvatskim vodama, Cestama Rijeka, Hrvatskoj elektroprivredi, Hrvatskim šumama te ostalim javnim institucijama i poduzećima.
Prigodnim riječima Dan grada čestitao je i župan PGŽ Zlatko Komadina koji je ujedno i počasni građanin Čabra. Suradnja Županije primorsko-goranske i Grada Čabra već je dugi niz godina vrlo uspješna. „Sufinanciranjem javnog linijskog prijevoza, programa Pomoć u kući, uređenja nerazvrstanih cesta, projektne dokumentacije SKI centra Rudnik Tršće, podupiranjem rada raznih udruga koje djeluju na čabarskom području, Županija je i ove godine pokazala veliko prijateljstvo s Gradom Čabrom“, istaknuo je župan Komadina.
Uvaženom skupu obratila se i pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić, koja je riječi čestitke uputila u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra turizma Garija Cappellia.
Svečana sjednica prigoda je zahvaliti i nagraditi sve oni koji svojim radom i zalaganjem doprinose razvoju šire zajednice i čine Grad boljim i ugodnijim mjestom za život. Ove godine, odlukom Gradskog vijeća grada Čabra, zlatna plaketa Grada Čabra dodijeljena je Filipu Žagaru iz Vrhovci kraj Tršća, za 100 puta darovanu krv i dugogodišnji humani i dragovoljni rad u GD Crvenog križa Čabar.
Kao što je i u svom obraćanju spomenuo gradonačelnik Kristijan Rajšel, Grad je posebno ponosan na dobivanje titule „Grad Čabar – grad prijatelj djece“. Stoga je ove godine, dosadašnji prijem najučenika koji je proteklih godina, povodom Dana Grada upriličen u uredu gradonačelnika, uvršten u dnevni red svečane sjednice čime su uspjeh i zalaganje čabarskih učenika osnovne i srednje škole podignuti na višu i svečaniju razinu, koju oni svakako zaslužuju.
Ovogodišnju svečanu sjednicu svojim su nastupom uveličali učenici Područne škole Gerovo Lorena Kovač i Dorian Turk (recitacije), učenici 2. razreda Josip Rašperić , Matija Buneta, Petra Štanfelj i Vita Kovač te učenici 4. razreda Ozren Čop, Nika Žagar, Ana Šoštarić i Paula Markovčić scenskim igrama.

„Priča o jeseni“

Još jedna „Priča o jeseni“ vrlo je uspješno ispričana u organizaciji Udruge žena Goransko srce, 15. rujna u Tršću. Potpuno promijenjen interijer Doma kulture podsjećao je na ukusno uređeno obiteljsko gospodarstvo, prepuno plodova cjelogodišnjeg marljivog rada, ali i kulinarskih sposobnosti vrijednih domaćica. U pozdravnu riječ predsjednice Udruge Vazme Malnar, kratko obraćanje gradonačelnika Čabra Kristijana Rajšela i dodjelu nagrade za najuređenije mjesto čiju titulu jeove godine ponio mjesni odbor Tršće, u programu su sudjelovali učenici Srednje škole „Vladimir Nazor“ Čabar te glazbenici s područja grada Čabra ( Josip i Milan Gašparac, Matija Turk, Blaženko Ožbolt).
Uz toplu dobrodošlicu i ugodan ambijent, degustaciju starih jela i dobre kapljice, te glazbu uživo uz koju nakon okrjepe i zaplesalo, Udruga žena Goransko srce s pravom može ponosno potvrditi da su marljivim radom članica Udruge, upriličili još jedan svečani i nadasve ukusan ulazak u čabarsku jesen.

Dan krušaka, sira i plodova jeseni

OPG Pinar protekle je subote bio domaćin sada već tradicionalne manifestacije Dan krušaka, sira i plodova jeseni. U suradnji sa KIS Gorski kotar te izlagača iz područja grada Čabra i Krašića, posjetitelji su usprkos lošem vremenu, mogli uživati u plodovima jeseni i delicijama koje su plod višemjesečnog uzgoja i rada domaćina i izlagača. Manifestaciju su svojim nastupom razveselile Čabarske mažuretkinje, te grupa „Na Knap“ . U sklopu Dana krušaka, sira i plodova jeseni, posjetitelji su mogli razgledati i slike umjetnika sudionika Ex tempore 2017 koji je u subotu upriličen u dvorcu Petar Zrinski Čabar.

Svečano misno slavlje u kapelici „Uzvišenja sv. križa“ na Makovom Hribu

Treću godinu za redom, sveta misa u maloj kapelici „Uzvišenja sv. križa“ u Makovom Hribu bila povod vjernicima koji su je proteklu nedjelju, usprkos lošem vremenu, pohodili u velikom broju. Misno slavlje predvodio je vlč. Mate Berišić, a nakon mise uz financijsku pomoć Grada Čabar, prisutni vjernici i ostali posjetitelji mogli su uživati u druženju uz grah i slatke delicije pripremljene vrijednim rukama žena Makovog Hriba.