Održan sastanak predstavnika Doma zdravlja PGŽ i Grada Čabra

U utorak, 09. siječnja, u prostorima Doma zdravlja u Delnicama, gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel i zamjenica gradonačelnika Ivana Lakota, susreli su se sa predstavnicima Doma zdravlja Primorsko-goranske županije: ravnateljem Vladimirom Mozetičem, zamjenikom ravnatelja Alenom Šimatićem, pomoćnicom ravnatelja za sestrinstvo Rozmari Tusić, voditeljem djelatnosti opće i obiteljske medicine Božidarom Kanđijom, te voditeljicom Ispostave Doma zdravlja Delnice, Karmelom Stipanović. Glavna tema i razlog sastanka koji se održao na zamolbu i inicijativu gradonačelnika Čabra bila je rad liječnika opće prakse na području grada Čabra. Slijedom činjenica da od 01. siječnja dr. Daniel Victor Šimac više ne ureduje u ambulanti Čabar, te da su dr. Valentina Kovač Šestan, koja radi u ambulanti Gerovo, kao i dr. Ana Lesac Brizić iz ambulante Tršće, na porodiljnom dopustu, građani Čabra dovedeni su u situaciju da trenutno niti jedna ambulanta nema stalnog liječnika, zamjene su nedovoljne i u ordinacijama se stvaraju velike gužve.
Trenutno u Gerovo dolazi četvero liječnika koji ureduju od ponedjeljka do četvrtka, Tršće ima jednog liječnika u ponedjeljak, a drugog u petak, ambulanta u Prezidu radi utorkom i četvrtkom, dok je ambulanta u Čabru otvorena srijedom i petkom. Ostale dane u ordinacijama dežuraju medicinske sestre. „Opravdano, stanovnici grada Čabra razočarani su i nezadovoljni primarnom zdravstvenom zaštitom, te smo stoga inicirali ovaj sastanak kako bismo zajednički dogovorili i utvrdili što možemo učiti da se stanje vrati na tri stalna liječnika na području grada Čabra“, istaknuo je na početku sastanka gradonačelnik Kristijan Rajšel. „Područje grada Čabra veliko je i čine ga vrlo rasštrkana naselja i stalan rad troje liječnika, koji će kontinuirano pratiti svoje pacijente, nužan je preduvjet za osiguravanje minimalne primarne zdravstvene zaštite naših sugrađana“, nastavio je gradonačelnik. Obiteljski liječnik, kao što mu samo ime kaže, prati cijelu obitelj i vrlo je teško pružiti kvalitetnu zdravstvenu uslugu ukoliko pacijent u tijeku mjeseca promijeni tri-četiri liječnika. Time se stvaraju i nepotrebne gužve jer svaki novi liječnik mora iznova proučiti povijest bolesti pacijenta kako bi mogao nastaviti sa daljnjim liječenjem. Gužve se stvaraju i zbog smanjenja uredovnih dana pojedinih ordinacija, a ako tome dodamo još i godišnje doma koje je pojačano obilježeno sezonskim bolestima, odlazak u kućne posjete, gotovo je nemoguć, što je s pretežno starijim pučanstvom, neprihvatljiva situacija. Sve to navedeno je na sastanku s upitom što Grad može učiniti da bi se stanje popravilo?
Ravnatelj Doma zdravlja PGŽ Vladimir Mozetič složio se sa činjenicom da je potrebno poduzeti hitne mjere vezane uz rad liječnika na području Čabra, a što Dom zdravlja i čini. Naime, u tijeku je natječaj za radno mjesto liječnika u Tršću. „Za sada je prijavu predalo troje kandidata i opravdana očekivanja su da će do kraja siječnja Tršće dobiti stalnog liječnika“ istaknuo je ravnatelj. Također, u Gerovo se vraća dr. Šestan te bi se i ta ambulatna u naredna dva mjeseca trebala vratiti na način rada koji se obavljao prije odlaska dr. Šestan na porodiljni dopust. Doktor koji sada pokriva tri ambulante (Čabar, Tršće i Prezid) zadržat će ambulante u Čabru i Prezidu koje bi se time vratile na dosadašnje uredovanje.
„No, takav način funkcioniranja može se održati samo uz uvjet osiguranja stambenog pitanja za liječnike koji nisu s područja Grada Čabra“ napomenuo je između ostalog ravnatelj Mozetič. Gradonačelnik je, ukoliko je to uvjet da se primarna zdravstvena zaštita građana Čabra kvalitetnije riješi, prihvatio prijedlog da Grad Čabar ubuduće, liječnicima koji ureduju u našim ordinacijama osigura besplatan smještaj.
Slijedom navedenog u naredna dva mjeseca rad liječnika na području grada Čabra trebao bi se stabilizirati i vratiti na „staro“, nadamo se na opće zadovoljstvo naših sugrađana.
Na sastanku su uz navedenu temu spomenuti i ostali problemi. Kronični nedostatak kadra, kako liječničkog tako i sestrinskog, veliki je problem Dom zdravlja PGŽ. Slijedom toga, gradonačelnik Rajšel je istaknuo spremnost Grada u dodjeli stipendija za ta deficitarna zanimanja tj. za učenike medicinske škole i studente medicinskog fakulteta, što će se razmotriti u što bržem roku. Zamjenica gradonačelnika Ivana Lakota napomenula je i sad već višegodišnji problem laboratorija i probleme s kojima se čabrani susreću po tom pitanju. Ravnatelj je odgovorio kako smatra da je taj dio za sada kvalitetno riješen. Krv se ujutro preuzima u ambulantama, tijekom dopodneva obradi i nema razloga da obiteljski liječnici isti dan ne očitaju rezultate. Također je zamolio, ukoliko na terenu situacija nije takva, da se Dom zdravlja o tome izvijesti te će se utvrditi gdje sustav ne funkcionira.
Na sastanku je spomenut i rad palijativnog tima kao i nužnost uvođenja tima T1 u službu hitne pomoći koja je smještena u Prezidu, što bi značilo uz postojeće osoblje i dežurstvo liječnika.
Trenutno radno vrijeme ordinacija opće medicine na području grada Čabra možete provjeriti na našoj web stranici https://www.cabar.hr/vazniji-telefonski-brojevi/.