Dana 12. siječnja 2018. godine u gradskoj upravi grada Čabra potpisani su ugovori o dodjeli stipendija učenicima i studentima za školsku/akademsku 2017/2018. godinu.

Gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel raspisao je natječaj za dodjelu socijalnih stipendija, predvidjevši ukupno 15 stipendija – 8 studentskih i 7 učeničkih. U otvorenom roku zaprimljeno je samo 8 zamolbi te je, otvoren još jedan rok, kako bi se javili i oni koji su, eventualno, propustili prvi krug ili nisu bili upoznati s otvorenim natječajem. U drugom roku nije zaprimljena nijedna zamolba.

Tako će se ove godine (koja podrazumijeva školsku / akademsku 2017/2018) iz gradskog proračuna za socijalne stipendije izdvojiti ukupno 42000. U petak su dodijeljene 4 studentske stipendije u visini od 800,00 kuna mjesečno, te 2 učeničke stipendije u visini od 500,00 kuna mjesečno, te je potpisano ukupno 6 ugovora. Naime, od završetka natječaja do potpisivanja ugovora dvoje studenata dobilo je državne stipendije što, sukladno Odluci o socijalnim stipendijama, isključuje mogućnost dobivanja gradske stipendije.

Studentske stipendije ove su godine dobili: Iva Varšava iz Prezida, Ivana Štimac iz Gerova, Andrea Poje iz Čabra te Zlatko Rendulić iz Gerova.
Učeničke stipendije dobili su: Ana Šutić iz Prezida i Vedran Obranović iz Gerova

Gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel čestitao je stipendistima na ugovorima te im zaželio puno uspjeha u školovanju kako bi svojim budućim radom mogli doprinijeti razvoju lokalne zajednice. “Grad je ponosan na svoje mlade ljude, i iako se iskreno nadamo da ćemo zajednički stvoriti uvjete za vaš povratak i život u Čabru, gdje god vas putevi odnesu želim vam puno sreće i uspjeha”, rekao je gradonačelnik.

Uz gradonačelnika potpisivanju su nazočile i predsjednica Gradskog vijeća Vazma Malnar te zamjenica gradonačelnika Ivana Lakota koja je nazočnim stipendistima pojasnila postupak natječaja, kriterije koje Grad mora primjenjivati kao i njihove obveze koje proizlaze iz ugovora o stipendiranju. “Bez obzira što je riječ o socijalnim stipendijama, imali smo situacija kada je prevagnuo dodatni kriterij, a to su ocjene. Stoga se zbog vas samih, ali i zbog vaših roditelja trudite i ove školske godine kako biste napravili što bolji temelj za prijavu na gradski ili bilo koji drugi natječaj, iduće školske ili akademske godine!” napomenula je zamjenica gradonačelnika.

Predsjednica vijeća poručila je stipendistima: “Budite vrijedni i marljivi, i u trenucima kada vam je teško dignite glavu i krenite snažni dalje jer samo tako postići ćete svoj cilj i uspjeti u životu.”

Našim stipendistima želimo puno uspjeha i sreće u školskoj/akademskoj godini 2017/2018., a njihovim roditeljima snage i strpljenja. Vjerujemo da će dodijeljene stipendije barem malo olakšati teret školovanja i učeničke ili studentske dane našim stipendistima učiniti ljepšima i bezbrižnijima.