Slijedom mnogobrojnih reakcija na organizaciju „Puharske noći“, svim zainteresiranim osobama i udrugama koje su se tijekom protekla dva dana obratile prigovorima na našu adresu, dajemo pojašnjenje grada Čabra.

U proračunu grada Čabra, predviđena je stavka Turističke zajednice koja je namijenjena organizaciji raznoraznih manifestacija. Potaknuti mnogobrojnim upitima, a nerijetko i prigovorima, kako se u drugim podnebljima organiziraju manifestacije tipa: kuhanje najboljeg kotlića, ribljeg paprikaša, žabarska noć, ribarska noć i sl. , Turistička zajednica u suradnji sa ovdašnjim ugostiteljima organizirala je tkz „Puharsku noć“.

U čabarskom kraju obitava veliki sivi puh tkz. glis glis L. (Myoxus glis) – eng. Edible dormouse. Južno od rijeke Save taj je puh lovna divljač. Osim sivoga, na području Hrvatske obitavaju još tri vrste puha koje ne spadaju u lovnu divljač. Sivog puha dopušteno je loviti u razdoblju od 01. listopada do 30. studenoga i to isključivo posebnim puholovkama s prirodnim mamcem.

Tradicija lova na puhove je iznimno stara i potječe još od vremena Rimskog Carstva. U Republici Hrvatskoj se lov na puhove do danas održao na području Gorskog kotara i Like. Za razliku od negdašnjeg pristupa, danas se sivi puh lovi isključivo posebno konstruiranim lovkama, pri čemu je za lov neophodno dobiti odgovarajuću dozvolu. U Republici Hrvatskoj je brojno stanje populacije sivog puha zadovoljavajuće, i u sklopu održivog gospodarenja lovnim vrstama.

Lovci na puhove koji imaju dozvolu za to, ujedno provjeravaju i naseljenost duplji i redovito ih čiste kako bi se u njima gnijezdili puhovi. Dakle, prirodnom uzgoju puha se posvećuje posebna pozornost. Najnovija nastojanja usmjerena su na izradbu lovki koje bi selektivno štedjele manje, a shodno tome i mlađe primjerke. Pored toga, sam ulov se kontrolira potrebom posjedovanja već spomenute dozvole za lov u koju se upisuje broj ulovljenih puhova i mjesto ulova. Lovac na puhove danas je usmjeren prvenstveno odredbama lovačke etike koja kazuje da je osnovna uloga lovca štititi izvorne životne zajednice u prirodnom okolišu.

„Puharska noć“ predviđena je u razdoblju kada je lov na puha dozvoljen. Dali će se taj dan vršiti lov na puha i pod kojim uvjetima nije ingerencija grada Čabra i vjerujemo da će nadležne službe odraditi svoj posao.

Grad Čabar