U ponedjeljak, 22. listopada, Regionalni ured Rijeka, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, početi će s provođenjem aktivacijskog programa za dugotrajno nezaposlene osobe s područja Grada Čabra. Radi se o novoj usluzi Zavoda kojom se osobama prijavljenim u evidenciju dulje od 12 mjeseci pruža posebno organizirana individualizirana dodatna podrška, kako bi im se sustavno i planski pomoglo njihovom ponovnom uključivanju u tržište rada. Tijekom 8 tjedana skupina od 8 do 10 nezaposlenih osoba prolazi ciklus grupnog rada i individualne podrške konzultativnog tipa kroz mentoriranje polaznika od strane voditelja.

Tijekom grupnog rada koji će se od 22. do 26. listopada 2018. održati u prostoru Gradske vijećnice Grada Čabra kombiniraju se različita predavanja, informiranja, prezentacije, radionice, treninzi, vježbe, paneli i ostale forme rada sa skupinom, s metodološki raznolikim pristupima, a tijekom kojih se polaznike nastoji motivirati i aktivirati u njihovom traženju posla, te kroz unaprjeđenje njihovih vještina aktivnog traženja posla i upravljanja karijerom potaknuti ih na planiranje povratka u svijet rada.

Kod individualne podrške, pak, voditelj stoji na raspolaganju osobama uključenima u program za mnoge zajedničke aktivnosti kao što su pregledavanje oglašenih radnih mjesta, kontrola, pisanje i oblikovanje životopisa, pomoć u sastavljanju molbe za posao, savjeti u vezi razgovora za posao i slično. Podrška također podrazumijeva i motivacijske razgovore i savjetovanja, posredovanje pri traženju posla, konzultacije u vezi usluga HZZ-a i korištenja mjera aktivne politike zapošljavanja, te svu ostalu potrebnu stručnu podršku i suradnju koju nezaposlena osoba treba, a Zavod joj može dodatno pružiti.

Sve zainteresirane osobe iz evidencije nezaposlenih osoba koje se žele uključiti u ovaj program su dobrodošle, a prijavu i provjeru zadovoljavaju li osnovni kriterij ciljane skupine mogu provjeriti kod svog matičnog savjetnika.