Danas je u Mrkoplju u organizaciji Primorsko-goranske županije održana konferencija “Gorski kotar u fokusu” koja je okupila je veliki broj zainteresiranih. U ime grada Čabra konferenciji su prisustvovali gradonačelnik Kristijan Rajšel i zamjenica gradonačelnika Ivana Lakota. Kroz cjelokupnu raspravu naglašeno je kako Gorski kotar ima budućnost samo zajedničkim zalaganjem države, lokalne i regionalne samouprave, gospodarstvenika i akademske zajednice.
Vrlo konkretne činjenice i značajan doprinos raspravi dao je gradonačelnik Rajšel koji je kao prvi sugovornik sudjelovao u panelu: “Život u Gorskom kotaru – prvi preduvjet razvoja”.
Uz Katicu Mišković, pomoćnicu ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, župana PGŽ Zlatka Komadinu i pročelnike upravnih odjela PGŽ konferenciji su nazočili mnogobrojni predstavnici državnih, županijskih i lokalnih institucija, gospodarstvenika i udruga. Sudionici konferencije mogli su čuti i iskustva upravljanja i razvoja ruralnih krajeva Francuske koje je predstavio predsjednik SUACI Montagn’Alpes ujedno i predstavnik Francuske poljoprivredne komore u Europskoj mreži Euromontana, Christophe Leger.