Proteklog vikenda, 11. puta za redom, Društvo »Goranin« Zagreb, uz pokroviteljstvo Grada Zagreba organiziralo je manifestaciju „Gorani u metropoli“. Prilika je to za prezentiranje običaja, jela i pića Gorskog kotara, ali i druženje, kako međusobno tako i sa onima koje su životni putovi iz Gorskog kotara odveli u metropolu.
S područja Grada Čabra „Gorane u metropoli“ zastupali su Udruga žena „Goransko srce “ Čabar 2008 , čabarske „Vrijednice“ , OPG Pintar i Zlatko Pochobradsky. Na njihovim štandovima našlo se mnoštvo finih slanih i slatkih jela, rukotvorina, mliječnih proizvoda, unikatnih drvenih artikala – baština čabarskog kraja u malom…..
Usprkos najavi lošeg vremena, zagrepčani i svi drugi koji su se taj dan zatekli u našem glavnom gradu, mogli su uživati u bojama, mirisima i okusima zelenog srca Hrvatske. No čabrani, točnije čabranke i ove godine iz metropole nisu došle praznih ruku. Među svim goranskim štandovima Udruga žena „Goransko srce“ Čabar 2008 ponovo je osvojila prvo mjesto za najuređeniji i najljepši štand. Potvrda je to predanog rada i zalaganja svih članica predvođenih predsjednicom Udruge Vazmom Malnar, koji zlatnu nagradu iz Zagreba odnose peti put.
Prvi puta u manifestaciji „Gorani u metropoli“ sudjelovale su i čabarske Vrijednice. Sekcija žena koje vrijednim rukama rade prava remek djela, neka od njih izložila je u Zagrebu, pa je tako i brončana nagrada, tj. treće mjesto u uređenju štanda, pripalo zastupnicama Grada Čabra.

Iskrene i velike čestitke svim sudionicima, osobito dobitnicama vrijednih nagrada, što uporno i s velikom ljubavlju čuvaju baštinu naših predaka, vrijednim rukama izrađuju proizvode koji promoviraju čabarski kraj i na taj način otimaju zaboravu dio prošlosti za bolju budućnost.