U četvrtak, 12. rujna 2019. godine, u 18,00 sati, u ugodnom ambijentu atrija dvorca Zrinski u Čabru, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća. Uz domaćine predsjednicu Gradskog vijeća Vazmu Malnar i gradonačelnika Kristijana Rajšela, sjednici je u ime Vlade RH nazočila državna tajnica Majda Burić, u ime Primorsko-goranske županije, zamjenik župana Petar Mamula, predstavnici pobratimljenih gradova i općina, gradova i općina Gorskog kotara, poduzetnici, predstavnici gradskih i državnih poduzeća i institucija te drugi uzvanici.

Svečane sjednice prigoda su za uručenje godišnjih nagrada i priznanja grada Čabra. Ove godine zlatne plakete uručene su Dušanki Novak iz Prezida i Jasenki Popović iz Loknari za 50 puta darovanu krv, te DVD-u Čabar za 110-tu obljetnicu postojanja. Godišnja nagrada grada Čabra pripala je mladom Marku Žagaru iz Čabra za osvojeno prvo mjesto na državnom natjecanju iz matematike. Na sjednici su nagrađeni i najbolji učenici osnovne škole u šk. godini 2018/2019: Marija Dorić (Tršće), Nina Žagar (Čabar), Kevin Malnar (Prezid), Marina Šoštarić (Gerovo) te Matija Žagar i Jan Kocet (za osvojeno drugo mjesto na državnom natjecanju u istraživačkim radovima učeničkih zadruga), kao i učenici srednje škole: Jan Tonchia i Dea Turk (za postignut prosjek ocjena 5,00) te Marko Žagar (za uspjeh na području matematike).

Samoj sjednici prethodilo je polaganje cvijeća i svijeća na spomen obilježja u Čabru i Malom Lugu, a uzvanici su mogli razgledati i slike pulskog fotografa Duška Marušića Čičija koje su povodom 45-te obljetnice bratimljenja gradova Pule i Čabra, bile izložene za Dan grada Pule, u Puli.

Najsvečaniji dio sjednice uslijedio je na njenom kraju. Grad Čabar dobio je svoju svečanu pjesmu pod nazivom “Čabarski kraj”. Glazbu i tekst pjesme potpisuje Goran Rukavina.

Svečana pjesma grada Čabra:

Čabarski kraj (tekst .pdf)