Povodom Dana mrtvih i blagdana Svih svetih delegacija Udruge antifašističkih boraca grada Čabra sudjelovala je u komemorativnoj svečanosti upriličenoj 01. studenog u Gonarsu, u znak sjećanja na stradanja hrvatskih zatočenika u koncentracijskom logoru.

Čabarsku delegaciju činili su Miroslav Turk, predsjednik UABA grada Čabra te Dragutin Vrus i Slavko Malnar.

Svečana komemoracija održana je na groblju Općine Gonars gdje se nalazi Monumentalna kosturnica. Nakon intoniranja nacionalnih himni, slijedilo je polaganje vijenaca na spomenike preminulim žrtvama. Potom su se nazočnima obratili predstavnici delegacija sa porukama sjećanja, osuda svih oblika nasilja i agresije, potrebom njegovanja mirnog suživota, uvažavanja različitosti i stalne zadaće prenošenja znanja na mlade – da se ne ponovi. U ime delegacije grada Čabra, riječi pozdrava i osvrt na stradanja u koncentracijskim logorima II. svjetskog rata uputio je Slavko Malnar, i sam, kao dijete, zatočenik u tom logoru.

Potom su se delegacije uputile na mjesto gdje se nalazio koncentracijski logor, točnije ostaci Odjela B, pokraj kojeg je izgrađen spomenik. Dirljive slike logora izrađene u mozaiku, poruka su mladih autora spomenika – neka sjećanja na stradanja logoraša vječno traju.