13. ožujka 2020. godine u Čabru je održana sjednica Stožera civilne zaštite grada Čabra na kojoj je sagledano stanje vezano uz epidemiju koronavirusa te raspravljene mjere koje bi trebalo poduzeti u slučaju većeg širenja virusa.

Na sjednici stožera bili su nazočni: gradonačelnik Kristijan Rajšel, zamjenica gradonačelnika Ivana Lakota (ujedno i načelnica Stožera), te članovi Stožera: Krunoslav Jakoplić (načelnik PP Čabar), Božidar Štimac (zapovjednik VZ grada Čabra), Željko Šporer (viši stručni savjetnik za prevenciju i planiranje PUZS Rijeka) te Mladen Stjepan Vitković (direktor KD Čabranka d.o.o. Čabar).
Zaključci sjednice odnose se na sadašnje stanje kao i na mogući slijed događaja u narednom periodu.
Situacija na području grada Čabra za sada je pod kontrolom. Granični prijelazi su otvoreni, a sa putnicima se postupa sukladno uputama nacionalnog stožera civilne zaštite i Zavoda za javno zdravstvo. Do sada na graničnim prijelazima koji se nalaze na području grada Čabra nije zabilježen nijedan slučaj koji bi ukazivao na pojavu koronavirusa. Domovi zdravlja također rade sukladno uputama.
S obzirom na informacije koje su uznemirile stanovnike grada Čabra, a vezano uz pojavu koronavirusa na čabarskom području, gradonačelnik Kristijan Rajšel kontaktirao je nadležnog liječnika i utvrđeno da je su poduzete sve potrebne mjere kod pacijenta, isti je pravovremeno pregledan od epidemiološke službe te je utvrđeno da ne boluje od koronavirusa.

Sve potrebne informacije i upute o postupanju možete u svakom trenutku pročitati na web stranicama:
Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske: https://civilna-zastita.gov.hr/
Hrvatski zavod za javno zdravstvo: https://www.hzjz.hr/

Mole se svih građani da radi svoje sigurnosti i sigurnosti svojih najbližih, osobito starijih i bolesnih osoba, poštuju preporuke Stožera i Zavoda za javno zdravstvo, prije svega: izbjegavaju svaki nepotrebni kontakt (rukovanje, prisustvovanje skupovima, veća druženja i slično), redovno i pravilno peru ruke, pridržavaju se mjere dovoljnog razmaka između pojedinih osoba ukoliko se nalaze među većom grupom osoba, ne planiraju nikakva putovanja, a u slučaju pojave simptoma virusa kontaktiraju izabranog liječnika.

S obzirom da je čabarsko područje pogranično, s velikim dnevnim migracijama prema teritoriju Republike Slovenije, postoji velika mogućnost pojave koronavirusa i na našem području. U tom slučaju, molimo sugrađane da ne pribjegnu nepotrebnoj panici. Ukoliko se pravilno poštuju dane preporuke, širenje virusa vrlo je ograničeno.

Shodno odluci Stožera civilne zaštite RH od ponedjeljka 16. ožujka 2020. godine zatvaraju se sve srednje i osnovne škole, a nastava će se odvijati prema dobivenim uputama. Sukladno tome zatvara se i Dječji vrtić Buba Mara Čabar.

Ovim putem apeliramo na građane Čabra da redovno prate i primjenjuju upute koje su usmjerene na sprječavanje širenja epidemije. Stožer civilne zaštite grada Čabra preporuča da se do daljnjega ne održavaju nikakvi skupovi, da se odgode sve radnje koje nisu hitne, a koje podrazumijevaju odlazak do javnih i lokalnih službi (u što većoj mjeri kontaktirati putem telefona koji su javno dostupni).

Zahvaljujemo svim sugrađanima na odgovornom ponašanju i molimo da se za sve informacije jave na broj 051/829-490 – načelnica Stožera civilne zaštite grada Čabra, Ivana Lakota.

Stožer civilne zaštite grada Čabra