Od ponedjeljka, 06. travnja 2020. godine za napuštanje mjesta prebivališta ili boravišta, vrijede e-propusnice (iznimno tijekom ponedjeljka moći će se tolerirati dosadašnja propusnica – razdoblje tolerancije).

E-propusnice je sustav dostupan na adresi https://epropusnice.gov.hr, koji omogućuje građanima jednostavno slanje zahtjeva za izdavanje propusnica korištenjem usluga e-Građani i NIAS (Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav). 

Nadležnost za izdavanje propusnica nije se promjenila:

Razlozi Poslodavac

Izabrani liječnik obiteljske medicine

Nadležni stožer civilne zaštite

Promet i kretanje nužno za opskrbu navedenih područja          x
Dnevne migracije zaposlenih u službama bitnima za: pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe          x
Izvješćivanje javnosti          x
Stanovnici koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb               x
Putovanje na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće          x
Putovanje iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci i starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština            x
Žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19           x

Iznimno, sukladno uputama koje su upravo zaprimljene od županijskog stožera civilne zaštite, ukoliko je to nužno, stožer može izdati propusnicu za radnike koji rade u susjednim zemljama, studente koji rade preko e-servisa i radnike koji rade temeljem ugovora o djelu, ukoliko je obavljanje posla nužno u postojećim okolnostima.

Građani koji nemaju mogućnost pristupa aplikaciji mogu i dalje zahtjev podnijeti na adresu info@cabar.hr ili ivana.lakota@cabar.hr uz navođenje sljedećih podataka:

-ime, prezime, adresa, OIB, datum napuštanja područja grada Čabra i objašnjenje razloga za izdavanje propusnice (za izdavanje e propusnice za radnike u susjednim državama potrebno je predočiti i propusnicu poslodavca).

Molimo sve podnositelje da ukoliko koriste sustav e-propusnica, u napomeni obrazlože razlog izdavanja propusnice.

S obzirom na povećan broj zahtjeva osoba koje nemaju prebivalište ili boravište na području grada Čabra, a imaju potrebu dolaska u naš kraj, iste obavještavamo da se sa obrazloženim zahtjevom za izdavanje propusnica, obrate nadležnom stožeru u svom gradu ili općini.

Sve koji Stožer civilne zaštite grada Čabra pokušavaju dobiti telefonskim putem molim za strpljenje i razumijevanje s obzirom na velik broj poziva i nemogućnost promptnog odgovora svima. Kako bismo u što većoj mjeri našim sugrađanima olakšali situaciju u kojoj smo se našli, načelnicu Stožera možete kontaktirati i vikendom ili van radnog vremena, a isto tako izdavati će se i propusnice .

Pravne osobe koje imaju ovlasti izdavanja propusnica dužne su prilikom donošenja odluke o broju radnika kojima će se propusnica izdati, voditi brigu o tome da se dozvoljava obavljanje samo nužnih poslova i broj radnika koji slobodno prolaze granice naših gradova i općina svedu na minimum.

Još jednom apeliramo na strogom pridržavanju mjera zabrane bilo kakvog okupljanja, zadržavanja na javnim površinama, šetnje u grupama većim od petero osoba, održavanja sigurnosnog razmaka od 2 m, održavanja osobne higijene ruku (ne dirati oči, usta, nos).

Čuvajte Vaše i naše zdravlje, zdravlje Vaših najmilijih i propusnicu zatražite ili izdajte (pravne osobe) samo u slučaju nužne potrebe napuštanja mjesta prebivališta! Takvim odlukama, broj oboljelih na području RH krenuti će u silaznu putanju čime će se povećati mogućnost ukidanja određenih mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Stožer civilne zaštite grada Čabra
Načelnica Ivana Lakota