Pojavom korona virusa i zatvaranjem graničnih prijelaza Republike Hrvatske kako bi se se spriječilo daljnje širenje epidemije, na području grada Čabra došlo je do potpunog zatvaranja malograničnih prijelaza i djelomičnog zatvaranja državnih prijelaza Prezid i Brod na Kupi (prelazak granice bio je dozvoljen pod posebnim uvjetima).
Popuštanjem mjera propisanih od strane Stožera civilne zaštite RH, režim prelaska državnih granica uvelike je olabavio, no malogranični prijelazi ostali su zatvoreni za promet (osim u svrhu obavljanja poljoprivrednih radova, uz ispunjenje određenih uvjeta).
Od strane Stožera civilne zaštite grada Čabra opetovano se upućivalo na navedeni problem no svi pokušaji rezultirali su manje – više istim odgovorom: trenutno je stanje takvo i ne može se dati točan odgovor kada će se promijeniti.
Grad Čabar, Stožer civilne zaštite grada Čabra, županija Primorsko-goranska kao ni županijski Stožer, nemaju nadležnost utjecati na bilo koji način na promjenu navedene odluke. To nikako ne znači da se nisu poduzele sve pravno dozvoljene radnje da se skrene pozornost na problem koji je za pogranično stanovništvo velik. Upornim zamolbama možda ukažemo na apsurdnost držanja zatvorenim malogranične prijelaze u svrhu daljnjih provođenja protuepidemioloških mjera.
I danas je u ime Stožera civilne zaštite grada Čabra upućen dopis svim nadležnim institucijama, a po dobivanju odgovora o istom ćemo Vas izvijestiti.

Stožer civilne zaštite grada Čabra

Malogranični prijelazi na području grada Čabra