Mještane Prezida ovih je dana uznemirila vijest da je Finvest corp d.d. dao u zakup svoj poslovni prostor u Prezidu – bivšu tvornicu namještaja. Budući smo istovremeno od strane predsjednika mjesnog odbora Prezid, Franje Pantara obavješteni kako kruži informacija da je riječ o spalionici otpada, promptno smo poduzeli radnje kako bismo došli do točnih i objektivnih podataka. Prvi kontakt ostvaren je sa predstavnikom Finvest corpa u kojem je provjerena informacija dali je uopće riječ o davanju u zakup prostora u Prezidu. Informacija je bila točna, no djelatnost koja bi se obavljala prema navodima predstavnika Finvest corpa nema veze sa spalionicom otpada. Kontaktirane su i nadležne institucije prema kojima bi vlasnik tvrtke eventualno mogao uputiti bilo kakav zahtjev za izdavanje dozvola za početak rada. Također je obavljeno nekoliko razgovora sa posrednikom pazinske tvrtke koji je u kontaktu sa vlasnikom i u njegovo je ime poduzimao određene predradnje vezane uz sklapanje ugovora i ugovaranje posla na čabarskom području. Nakon toga stupljeno je u kontakt i sa predmetnom tvrtkom iz Pazina, no budući vlasnik nije državljanin Republike Hrvatske nego Italije, razgovarali smo sa njegovim prokuristom. Grad Čabar uputio je pisani poziv za održavanjem hitnog sastanka između predstavnika tvrtke iz Pazina i predstavnika Grada Čabra te očekujemo da će do tog sastanka doći tijekom narednog tjedna.

S obzirom da je riječ o početnim radnjama, pridobivanju dokumentacije za rad i slično, za sada vjerujemo da nema potrebe za poduzimanjem bilo kakvih dodatnih aktivnosti. Obavještavamo mještane Prezida da će odmah po održanom sastanku sa vlasnikom ili ovlaštenim zastupnikom pazinske tvrtke, predsjednik mjesnog odbora Prezid sazvati sastanak na kojem ćemo vam sve informacije prenijeti točno i potpuno. Predsjednik mjesnog odbora Prezid, kao legitimnog predstavničkog tijela izabranog od mještana Prezida, u stalnom je kontaktu sa nama, obišao je prostor tvornice i osobno se uvjerio u trenutno stanje na terenu. S obzirom da trenutno drugih informacija nemamo, da pazinska tvrtka u Prezidu ne poduzima nikakve radnje niti smo itko u mogućnosti ili dužnosti trenutno napraviti nešto više, pozivamo sve na razumijevanje i strpljenje do sastanka sa vlasnikom predmetne tvrtke, a potom i mjesnim odborom.

Kao gradonačelnik grada Čabra, nikako neću dozvoliti da se u bilo koje mjesto na području našega grada, pa tako ni u Prezidu, pokuša infiltrirati bilo kakva djelatnost koja bi naštetila zdravlju naših sugrađana. Još jednom napominjemo mještanima Prezida da poduzimamo sve radnje koje su moguće i dozvoljene u svrhu hitnog dobivanja točnih informacija te ćemo vam iste žurno prenijeti putem Vašeg mjesnog odbora ili u osobnom kontaktu kada mjesni odbor sazove sastanak.

Gradonačelnik, Kristijan Rajšel