Aktivnosti vezane uz pokretanje djelatnosti obrade industrijskog otpada u Prezidu, u prostoru bivše tvornice namještaja, i dalje su opravdano u fokusu djelovanja gradonačelnika, njegovih suradnika i mještana Prezida. Informacije do kojih se došlo, na žalost ukazuju na opravdanost nepovjerenja i straha svih nas.
Sukladno ranije objavljenim najavama, gradonačelnik, zamjenica gradonačelnika i predsjednik mjesnog odbora Prezid inicirali su sastanak sa vlasnikom tvrtke Natural Recycling Company d.o.o. Pazin koji je u utorak 03. studenog 2020. godine održan u Čabru. Na sastanku je od strane vlasnika tvrtke navedeno kako je riječ o isključivo mehaničkoj obradi neopasnog industrijskog otpada. Raspravljeno je niz drugih tehničkih pitanja, a iznesena je i činjenica da zahtjev za izdavanje rješenja o dozvoli početka rada u Prezidu, Upravnom odjelu za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša PGŽ, još nije podnesen.
U subotu 07. studenog 2020. godine u Prezidu je organiziran sastanak koji je očekivano i opravdano, naišao na velik odaziv mještana Prezida. Gradonačelnik Čabra tom je prigodom jasno istaknuo svoj stav kako temeljem svih dobivenih informacija, investitor nije dobio povjerenje Grada i kako čvrsto stoji uz mještane Prezida u borbi da otpad ni u kojem obliku ne dođe u njihovo mjesto. U raspravu na održanom sastanku u Prezidu uključio se veći broj mještana, iznoseći činjenice do kojih su došli, a koje su, sve redom dale potvrdu iznesenog stava gradonačelnika. U ponedjeljak 09. studenog vlasniku g. Gianfrancu Schiavono upućena je informacija o održanom sastanku i jasno istaknuto stajalište da Grad Čabar i mještani Prezida otpad u svom kraju ne žele.
U proteklim danima gradonačelnik i zamjenica gradonačelnika obavili su niz razgovora sa svim relevantnim institucijama i akterima koji su, ili bi mogli biti na bilo koji način uključeni u navedenu aktivnost. Kontaktiran je župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina i njegovi suradnici, u svakodnevnom su kontaktu sa mjesnim odborom Prezid, niz razgovora obavljen je sa predstavnicima Finvest corpa, obavljen je razgovor sa gradonačelnikom Pazina gdje tvrtka Natural Recycling Company ima sjedište i poslovni prostor koji je u medijima izazvao burne reakcije, kontaktirani su predstavnici medija, institucija, mjesnih odbora i tvrtki koje su imale iskustva u poslovanju sa tvrtkom Natural Recycling Company na području Republike Hrvatske itd.
U problematiku pokretanja aktivnosti zbrinjavanja otpada u Prezidu aktivno su se uključile sve udruge koje djeluju na području mjesnog odbora Prezid, a pismom namjere i pružanja pomoći oglasila se i pobratimljena Občina Loška dolina. Obavljanje djelatnosti zbrinjavanja otpada u Prezidu utječe i na Občinu Loška dolina koja graniči sa Prezidom, a od velikog značaja je i činjenica da su obje jedinice lokalne samouprave na vrlo ranjivom kraškom području koje je preko vodotoka Trbuhovice povezano sa vodotokom Obrh i naprijed do rijeke Save, istaknuo je župan Loške doline Janez Komidar u svom dopisu upućenom gradu Čabru.
Predstavnici grada Čabra i mjesnog odbora Prezid u petak 13. studenog 2020. godine održati će sastanak sa županom Primorsko-goranske županije Zlatkom Komadinom i njegovim suradnicima kako bi i njih detaljno izvijestili o dobivenim činjenicama.
Gradonačelnik Čabra sa suradnicima ograđuje se od izjava pojedinaca koji širu javnost pokušavaju uvjeriti da gradska vlast stoji iza investitora i ne štiti mještane Prezida. Apeliramo na sve bez obzira na političke ili ine ambicije, da ovo nije vrijeme prikupljanja političkih bodova nego zajedničke borbe u zaustavljanju moguće ekološke katastrofe u Prezidu. Pojedinci koji žele dati svoj doprinos mogu se zajedno sa mjesnim odborom Prezid i gradom Čabrom priključiti aktivnostima koje se provode na vrlo transparentan način.
O daljnjim poduzetim radnjama i rezultatima istih, informacija će se proslijediti putem web stranice Grada Čabra.

Grad Čabar