Projekt „ Zaželi“ Starimo zajedno
UP. 02.1.1.05.0241
Čabar, 12/2020

AKTIVNOST PROJEKTA

Zbog trenutno nepovoljnih epidemioloških prilika u neizvjesnosti je održavanje završne konferencije koja je bila predviđena završetkom projekta. Održavanjem konferencije uz prigodni domjenak iznesli bi se učinci i realizacija projekta kroz njegovo trajanje i na taj način približila cjelokupna slika o učinjenom i ostvarenom u protekle dvije godine.
U iščekivanju povoljnijih epidemioloških prilika i održavanju sjednice, dok se slaže završna dokumentacija i potrebni izvještaji o projektu „Zaželi“ Starimo zajedno, UP. 02.1.1.05.0241 voljeli bi na ovaj način kroz brojke i slike predočiti mjesece koji su iza nas.
Opći cilj projekta bio je nezaposlenim ženama prijavljenim u evidenciji HZZ-a olakšati pristup otvorenom tržištu rada na lokalnom i nacionalnom nivou.
Specifični cilj projekta bio je zaposliti 13 žena te kroz njihov rad na terenu povećati socijalnu uključenost i kvalitetu života krajnjim korisnicima osiguravanjem različitih oblika pomoći u njihovim kućanstvima. Na taj način obuhvaćeno je 81. kućanstvo na našem području.

Zaposlenim djelatnica kroz projekt omogućena je prekvalifikacija i polaganje verificiranog tečaja za njegovateljice i gerontodomaćice. Ukupno deset položenih ispita za njegovateljice i tri za gerontodomaćice. Dobivene diplome i stečeno znanje olakšalo je obavljanje poslova i snalaženje u specifičnim situacijama, te boljoj konkurenciji na tržištu rada i lakšem pronalasku zaposlenja u budućnosti.

• Predviđeno projektom nabavljeno je ukupno 13 bicikli i zaštitnih kaciga. Zbog brdsko-planinskog krajolika našega područja, bicikli nisu bili potpuno u funkciji, ali u mjestima u kojima je to moguće, pojedinim djelatnicama bicikli su bili od velike pomoći u obavljanju poslova u ljetnim mjesecima.

• Zbog prirode posla (održavanje čistoće kućanstva, pranje rublja, peglanje odjeće…) kojeg su djelatnice obavljale kod krajnjih korisnika i radi njegovog lakšeg obavljanja nabavljene su parne postaje i uz njih daske za peglanje, ukupno trinaest komada.

• Velika većina kućanstva na našem području ima dvorište i okućnicu koju u ljetnim mjesecima treba održavati i redovito kositi, s obzirom da naši stariji sugrađani ponekad nisu u mogućnosti sami obavljati taj zahtjevan i težak posao iz sredstava projekta nabavljene su kosilice i zaštitna oprema (rukavice, zaštitne naočale…) ukupno 5 komada za svako veće mjesto na području Grada Čabra.
Sva nabavljena radna oprema tokom minulog perioda dobila je svoju primjenu i uveliko pridonijele uspješnoj realizaciji i završetku projekta, kao i korištenje i upotreba u nekom od budućih ovakvih ili sličnih načina pomoći u kućanstvu.


• S obzirom da je projekat sto posto financiran iz Europskog socijalnog fonda, te su sva sredstva za rad nabavljena iz tih izvora, zaštitna radna odjeća djelatnica, jakne, majice, prsluci itd. morali su biti obilježeni propisanim osnovnim elementima vidljivosti.

• Radi bolje promidžbe i prihvaćanja projekta i radi njegove vidljivosti nabavljen je i promidžbeni materijal (plakati, naljepnice, blokovi, kemijske otisnute logom, ekološke platnene vrećice) koji su tokom trajanja projekta iskorišteni u radne svrhe a time i kao promidžba samog projekta.

• Tijekom cijelog projekta prema broju korisnika u kontinuitetu na mjesečnoj bazi nabavljali su se paketi kućanskih potrepština koji su svojim sadržajem pripomogli djelatnicama pri čišćenju i održavanju kućanstva, a korisnicima rasteretili mjesečni budžet.

Na samom kraju rado bi Vam prenijeli zadovoljstvo i zahvalnost krajnjih korisnika i njihove osmjehe za učinjenim i ostvarenim tijekom dvije godine. Neopisiva je radost kad znaš da svojim radom pridonosiš boljoj i lakšoj kvaliteti nečijeg života.
Jedna od božićnih želja krajnjih korisnika na našem području Grada Čabra i ljudi kojima je to najpotrebnije je povratak djelatnica u njihova kućanstva kroz nastavak ovakvog ili sličnog oblika pomoći.
Tako malo je potrebno za nekoga učiniti sretnim, ponekad je dovoljan samo osmijeh i topla riječ.

Administratorica projekta:
Gordana Ž. Lipovac