U subotu 12. prosinca 2020. godine u 89. godini života, preminuo je počasni građanin Grada Čabra, umirovljeni rektor katedrale sv. Vida u Rijeci, mons. Ivoslav Linić.

Mons. Ivoslav Linić rođen je u Lukežima (župa Jelenje) 26. studenoga 1931. godine. Godine 1949. završio je Trgovačku gimnaziju u Rijeci, a od 1951. studira teologiju na Višoj bogoslovnoj školi u Rijeci. Za svećenika je zaređen 31. listopada 1954. godine, a u zasluženu mirovinu otišao je 2015. godine iz Službe rektora riječke prvostolnice. Nakon umirovljenja živio je u Svećeničkom domu u Rijeci.

Uz mnoge službe koje je obavljao, mons. Linić dobitnik je brojnih priznanja poput Zlatne plakete “Grb Grada Rijeke” za napore i očuvanje crkvene i kulturne baštine i promicanje katedrale sv. Vida i Grada Rijeke, a koju je dobio 2003. godine odlukom Gradskog vijeća Grada Rijeke. Godinu dana kasnije, odlukom Predsjednika Republike Hrvatske odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Za vrijeme pontifikalne mise 14. lipnja 2006. u katedrali sv. Vida riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić uručio je mons. Liniću odlikovanje pape Benedikta XVI. “Nostrum Praelatum Honorarium”.

Dana 10.9.2010. proglašen je počasnim građaninom Grada Čabra.Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana grada u Tršću, mons Liniću uručeno je najviše gradsko priznanje za dugogodišnju suradnju na obnovi sakralnih objekata. Tom prigodom u ime nagrađenih zahvalio se pok. mons Linić naglasivši kako je uvijek potrebno izreći riječ hvala. “Ta riječ omogućuje nastavak dobre suradnje”, rekao je tom prilikom.

Ime mons Ivoslava Linića ostati će zapisano u povijesti Grada Čabra uz riječi zahvale sa sve učinjeno, za promociju grada Čabra i djela koja su obogaćivala život katoličkih vjernika na čabarskom području.

Grad Čabar riječkom nadbiskupu Ivanu Devčiću i svim članovima crkvene zajednice u kojoj je živio i djelovao mons Ivoslav Linić, upućuje riječi najiskrenije sućuti.

Gradonačelnik
Kristijan Rajšel