Projekt Zaželi „Starimo zajedno“
UP. 02.1.1.05.0241
Čabar, 12/2020

USPJEŠNO PRIVOĐENJE KRAJU PROJEKTA „ZAŽELI“ Starimo zajedno

Završetkom mjeseca listopada na području Grada Čabra prestala se obavljati usluga pomoći i njege krajnjim korisnicima u njihovim kućanstvima koju su na našem području protekle dvije godine obavljale djelatnice zaposlene na projektu Zaželi pod nazivom „Starimo zajedno“

Kao što je već od prije poznato na cijelom Goranskom području pa tako i na području Grada Čabra provodio se hvale vrijedan projekt „Zaželi.“ Projekt koji je Grad Čabar uspješno prijavio a kasnije preko Voditeljice projekta, administratorice, djelatnica i svih onih koji su izravno ili neizravno sudjelovali u njegovoj provedbi uspješno realizirao. Projekt je u potpunosti sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Putem tih sredstava u cijelosti je osigurana plaća za ukupno 13 djelatnica zaposlenih na projektu unutar 24 mjeseca. Plaća administratorice također je u cijelosti financirana iz tih sredstava kao i sve ostalo vezano za vođenje i provedbu projekta. Iz istih sredstava u cijelosti je financiran cjelokupni promidžbeni materijal, nabava radne odjeće i opreme potrebne za lakše obavljanje poslova u kućanstvu. Također tijekom proteklog razdoblja kroz dvije godine iz sredstava Europskog socijalnog fonda nabavljeni su i u cijelosti financirani paketi tj. kućanske potrepštine za krajnje korisnike ( deterdženti za pranje rublja, suđa, toaletni papir, vlažne maramice, vrećice za smeće, metle, razni šamponi, sredstva za čišćenje, sapuni za ruke, omekšivači itd. ) koji su uveliko pridonijeli i rasteretili njihove već i onako skromne kućanske budžete.

U razdoblju od dvadeset mjeseci nabavljeno je i podijeljeno ukupno 1467 paketa kućanskih potrepština. Svaki mjesec u kontinuitetu, administratorica projekta vodila je nabavu, isporuku, iskrcaj, provjeru i naposlijetku distribuciju paketa krajnjim korisnicima u njihove domove na području Grada Čabra. Broj korisnika se iz mjeseca u mjesec mijenjao, sa početnih 64 paketa koje smo podijelili u drugom mjesecu 2019. godine na kraju projekta u listopadu 2020. godine došli smo na 81 paket, tj. na 81. kućanstvo unutar kojeg su negdje bila po dva korisnika (supružnici), tako da je ukupan broj ljudi obuhvaćenih projektom premašio brojku 90. U suradnji sa zaposlenim djelatnicama obilazila su se kućanstva, pružala podrška i potpora ljudima koji u svojoj trećoj životnoj dobi ponekad imaju osjećaj manje vrijednosti i zapostavljenosti od strane nas mlađih i okoline u kojoj žive.

Nije se posustalo niti u vrijeme pandemije koja nas je zadesila početkom godine, dapače, u tom periodu pa sve do prestanka rada u listopadu još više se angažiralo i obuhvatio još veći broj korisnika na području Grada, a sve u cilju pomoći i zaštite naših sugrađana koji su ovom pandemijom najranjiviji. Na samom početku pandemije kad je bila gotovo nemoguća nabava zaštitnih maski i dezinfekcijskih sredstava nekoliko vrijednih djelatnica vještih u šivanju u svega nekoliko dana zašile su velik broj maski koje su kasnije podijeljene na području Grada Čabra i krajnjim korisnicima. Ovim putem im se iskreno zahvaljujemo. U ovakvim situacijama, kao što je ova koja nas je zadesila, a kojoj se još uvijek ne nazire kraj, svaki čovjek osjeti potrebu da svojim skromnim doprinosom na neki način pridonese zajednici i sudjeluje u pružanju nekog oblika pomoći u skladu sa svojim mogućnostima.

Tijekom rada na terenu veliki trud uložio se u prevenciju i zaštitu od bolesti. Uz sve propisane mjere, držanje distance, korištenja zaštitne opreme, rada u smjenama i pokrivanju velikog broja korisnika projekta, a i onih koji nisu bili korisnici ali su zbog svojih godina bili osjetljiva skupina, pa im je radi njihove sigurnosti i ostanka u kućanstvu kroz projekt osigurana dostava lijekova i namirnica uspjelo se održati odvijanje kvalitetnog i sigurnog rada, pružanja pomoći i usluge bez zaraženih osoba. Puno se truda uložilo u koordinaciju rada djelatnica na terenu, njihovu sigurnost i nesmetano obavljanje pomoći unatoč pandemiji, očuvanju zdravlja i sigurnosti krajnjih korisnika.

Također se mora napomenuti da su djelatnice u nekim specifičnim situacijama pružale i više nego šta se to od njih tražilo njihovim opisom posla, iskreno se zahvaljujemo na njihovom predanom radu i pružanju pomoći.

Mislimo da je gotovo nepotrebno spominjati koliko ovakvi projekti znače i koliko su potrebni pogotovo u ovakvim ruralnim područjima kao što je naše čabarsko, ali ipak nije na odmet ponovno napomenuti. Tek sada nakon završetka projekta može se kvalitetno sagledati koliko je ta pomoć značila i koliko je olakšanje bila u odvijanju njihovog svakodnevnog života. Velika pomoć koja se pružala kroz razne segmente i olakšala svakodnevnicu našim starijim sugrađanima. Na području koje je dislocirano, na kojem najbanalnija, ali najnužnija stvar od odlaska po mirovinu, nabave lijekova, posjete doktoru i tome sl. za nekoga predstavlja veliki problem ovakav oblik pomoći je neophodan. Na to ukazuju svakodnevni pozivi i upiti koji pristižu na adresu Grada Čabra i projekta „Zaželi“ nakon prestanka rada djelatnica.

Svjesni potrebe za pružanjem pomoći našim sugrađanima treće životne dobi ali i onima kojima je to potrebno iz njihovog zdravstvenog razloga, paralelno sa privođenjem kraju Projekta Zaželi „Starimo zajedno“ UP. 02.1.1.05.0241, uz slaganje dokumentacije, predaju potrebnih završnih izvještaja i kontrole projektne dokumentacije, uveliko se radi na pripremi novog i prijavi produžetka „Zaželi“ faza II.

Novom prijavom, te novim potpisanim ugovorom osigurala bi se nova bespovratna sredstva za naredno razdoblje, što bi omogućilo ponovo zapošljavanje određenog broja žena iz ciljne skupine koje se vode u evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Sukladno tome, došlo bi do ponovnog povratka njihovog rada na teren, te pružanja pomoći i njege krajnjim korisnicima u njihovim kućanstvima kojima je to kroz ovakve projekte najpotrebnije.

Vjerujemo u nastavak, a do tada se zahvaljujemo na dobivenom…

Projekt „Zaželi“
Administratorica projekta:
Gordana Ž. Lipovac