GALERIJA VILIMA SVEČNJAKA

Vilim Svečnjak, poznati akademski slikar, rođen 1906. godine u Zagrebu, od najranije mladosti usko je povezan s čabarskim krajem. Kao znak dobre volje i prisjećanja na dane djetinjstva, 1987. godine poklonio je Čabru četrdesetak svojih radova koji su prvotno bili izloženi u domu kulture ”43. istarska divizija” u Čabru, a kasnije su preseljeni u adaptirani prostor u dvorcu Zrinskih. Cijela je postava, novim donacijama samog umjetnika i njegove nećakinje Višnje Stopar Poljančić, povećana na zavidan broj od pedesetak izložaka. Radovi datiraju iz razdoblja od 1940. do 1985. godine.

 ZAVIČAJNA ZBIRKA PREZID

Zavičajna zbirka u Prezidu zbirka je arheoloških i etnografskih predmeta. Posebitost zbirke su ostaci staroga drvenoga prezidanskog vodovoda. U ovoj zbirci pronaći ćete i mnoštvo ostataka grnčarije iz halštatsko”japodske kulture te mnoštvo predmeta iz prezidanske povijesti. U Prezidu su izloženi i parni strojevi na kojima se temeljio razvoj mjesta u prvoj polovici 20. stoljeća.

ZAVIČAJNA ZBIRKA U ČABRU

Uređenjem zavičajne zbirke u Dvorcu Zrinski, Čabar je dobio respektabilan muzejski prostor. Zbirka danas sadrži mnoštvo izložaka,a neprestano se dopunjuje novim predmetima.
U prostorijama zavičajne zbirke rekonstruirana je soba sa starim stilskim namještajem iz prve polovice prošloga stoljeća, prostorija ispunjena policama i vitrinama u kojima se nalaze izlošci, uglavnom vezani uz razna zanimanja koja su bila zastupljena u čabarskom kraju, razni predmeti za opću uporabu te mnoštvo fotografija iz čabarske povijesti. Teško je pobrojati sve predmete pa ćemo spomenuti samo neke: posuđe, pegle, mlinci, glazbeni instrumenti, saonice, plugovi, krplje, fotoaparati, stara kovačnica itd.